Технології відеостін
Порівняння технологій на основі рідкокристалічних панелей (LCD), кубів із зворотною проєкцією (RPC) та світлодіодних екранів (LED) для побудови відеостін в диспетчерських, кризових центрах та командних пунктах

Порівняння технологій на основі рідкокристалічних панелей (LCD), кубів із зворотною проєкцією (RPC) та світлодіодних екранів (LED) для побудови відеостін в диспетчерських, кризових центрах та командних пунктах

1. Значення товщини рамки відеостін

Зазор між дисплеями, міжплитковий шов або товщина рамки є важливим параметром для відеостіни. Найперші відеостіни будувалися із екранів на основі електронно-променевої трубки, складених разом один до одного. Однак досить широка рамка навколо кожного екрану не дозволяла показати одне цільне зображення без перешкод. Таким чином, критерій товщини шва для відеостіни став одним із основних при виборі та дизайні подібних рішень.

  • Чому це важливо?

    Окрім очевидних естетичних причин, мінімізація зазорів між дисплеями також важлива для ергономіки. Товсті рамки заважають переглядати дрібний текст та цифри, стає важко читати коли смужки на екрані занадто великі. Крім того, деталі вмісту можуть попросту загубитися за рамкою. Саме тому цей параметр має бути доведений до мінімальних його значень.

  • Особливості утворення рамки для кожної з трьох технологій:

    - РК-дисплеї потребують додаткових матеріалів навколо активної області для захисту та утримання рідких кристалів всередині комірки, товщина яких в середньому складає 1-3,5мм. Крім того, даній технології притаманний механічних шов, який утворюється при інсталяції і залежить від досвіду та вмінь інтегратора, якості кріплення та умов монтажу. Тому сучасні рідкокристалічні відеостіни, в більшості випадків, мають сумарний шов вище 1,8мм (виключення є безрамкова технологія від компанії Barco). 

    - Куби зворотної проєкції мають проєкційний екран без рамок, однак існує механічний зазор для компенсації розширення матеріалів через перепади температури і вологості, що становить близько 1 мм (залежно від умов). Отже, для кубів із зворотною проєкцією властиві дуже тонкі чорні лінії.

    - Світлодіодні відеостіни традиційно мають найкращий показник товщини рамки у порівнянні із іншими технологіями, оскільки рівномірно розташовані по всій плитці, аж до країв сусідніх плиток. Саме тому відеостіни на основі LED дисплеїв візуально зовсім не мають швів між плитками!

    У таблиці нижче вказані виміряні зазори між екранами різних типів технологій.

 

LCD

RPC

LED

Горизонтальний шов

Сумарно, від 1,8мм

Близько 1мм

Без шва

Вертикальний шов

Сумарно, від 1,8мм

Близько 1мм

Без шва

Резюме:

Технологія відеостін була вдосконалена протягом багатьох років. Якщо в минулому екран покривали товсті чорні смуги, то тепер це зведено до крихітних ліній.

Світлодіодні відеостіни мають найменшу товщину шва за результатами досліджень. При правильному монтажі, швів між плитками немає взагалі. А для РК-відеостін ця проблема є традиційною, хоча, впровадження новітніх технологій, істотно зменшили цей параметр, наближений до кубів із зворотною проєкцією.

    2. Особливості монтажу

Встановлення відеостіни – це дуже важливий момент, оскільки він суттєво впливає на ряд факторів. Роботи повинні бути ретельно підготовлені, а процес монтажу вимагає наявність належного досвіду та навиків.

  • Чому це важливо?

    Може виникнути ряд проблем, якщо відеостіну встановити неправильно. В найгіршому випадку це  приведе до пошкодження дисплеїв або вплине на розбіжності в горизонтальній та вертикальній площині, що, як наслідок, утворить занадто великі зазори між екранами. Але цього можна уникнути, якщо дотримуватись відповідних правил монтажу.

    Дійсно, встановити рідкокристалічні відеостіни досить складно. Найважчим етапом при монтажі подібних панелей є їх вирівнювання, щоб досягти мінімальних зазорів між екранами. Для невеликих відеостін особливих проблем при цьому не має виникнути, чого не можна сказати про габаритні поверхні, де накопичення дрібних недоліків та допусків може призвести до того, що відеостіна буде незбалансованою та виглядатиме нерівномірною. Тому кінцевий вигляд встановленої відеостіни буде істотно залежати від досвіду інтегратора та якості, характеристик та функціоналу кріплень, які будуть використовуватись при монтажі.

    Для кубів зворотної проєкції увага більше зосереджена на габаритах окремих екранів. Достатньо складно піднімати ці важкі та громіздкі модулі один на інший, іноді 6 або 7 кубів заввишки. На щастя, сама установка кубів відносно легка, тому що вони були розроблені таким чином, щоб добре прилягати один до одного. Іноді, є незначні проблеми із викривленнями геометрії в кожному з кубів, тому інтегратори повинні враховувати це, щоб забезпечити рівномірність поверхні. В минулому, вирівнювання геометричних викривлень проводилось вручну, але згодом з’явилась можливість моторизованого регулювання, що значно спростило процес монтажу та налагодження відеостіни!

    Світлодіодні екрани потрібно встановлювати впритул - це головний виклик для цього типу відеостін. Допуски плиток і рам настільки жорсткі, що вони часто перевищують навіть допуски машин, які виготовляють плитку. Іншими словами, навіть досвідчений інтегратор може мати з цим проблеми! Якщо плитки занадто щільно прилягатимуть одна до одної, це може спричинити пошкодження пікселів на зовнішніх світлодіодах - це досить поширена проблема і потребує особливої уваги. Отже, щоб мати однорідну безшовну стіну, потрібно багато зусиль і практичних навиків!

Резюме:

Із всіх трьох типів технологій, відеостіни на основі РК-панелей легше всього піддаються монтажу. Куби із зворотною проєкцією надто важкі та великі, що робить їх досить незручними при встановленні, а дуже клопітлива зборка світлодіодних плиток робить їх монтаж найскладнішим.

 

LCD

RPC

LED

Легкість монтажу

1

2

3

    Беручи до уваги технічні характеристики кожної з технологій, ми використовуємо результати тестування для оцінки ефективності різних продуктів. Щоб спростити порівняння та зробити його більш зрозумілим, ми також використовуємо числове кодування 1-2-3, де 1 означає найкращий результат, а 3 – хороший результат. Це візуальне представлення підрахунку балів надасть вам миттєву оцінку результатів тесту.

 

LCD

RPC

LED

Технологічний шов

3

2

1

Яскравість

2

2

1

Кут огляду (яскравість)

1

3

1

Кут огляду (кольори)

1

1

2

Передача кольорів

3

1

1

Споживана потужність

2

1

3

Чіткість

2

3

1

Контраст

3

2

1

Антиблікування екрану

2

1

2

Ефект вигорання екрану (статичне зображення)

3

1

2

Надійність

3

1

2

Легкість монтажу

1

2

3

Ремонтопридатність

2

1

2

Модернізація

2

1

2

Габаритність

2

3

1

    На основі наведених вище результатів тестів було складено перелік сильних та слабких сторін кожної із технологій, які слід використовувати під час планування та підбору відеостіни. 

LCD

RPC

LED

Сильні

Слабкі

Сильні

Слабкі

Сильні

Слабкі

Ціна

Розмір шва

Терміни експлуа-тації, до 10р

Великі габарити

Без швів

Ціна

Легкість монтажу

Обмежена експлуатаційна придатність (5-6р)

Надійність та модернізація

Складність монтажу

Контраст

Мертві пікселі

Невеликі габарити

Рівень чорного (контраст)

Малий розмір шва

Кут огляду (яскравість)

Низькі габарити

Складність монтажу

Маленькій розмір пікселя

Ефект вигорання екрану (статика)

Параметри налаштувань

Фокус та чіткість зображення

Однорідність 

Обслуговування

Можливість сенсорної поверхні, опція

Однорідність кольорів

Високий рівень контрасту

Геометричне спотворення зображення

Висока яскравість

Крок пікселя

Відсутність дзеркального шуму

Обмежена кольорова гамма

Півень поживання ел.енергії

Фантомність (сліди)

Вигнуті форми

Велика варіація рівнів чорного

 

Зовнішнє світло

Якісне зображення (кольорова гамма)

 

Горизонтальний кут огляду

Вертикальний кут огляду

 

 

 

 

 

Споживана електроенергія

У підсумку, в залежності від вимог, може бути обрано відповідне рішення:

  • LCD відеостіни - доступні рішення під різні задачі

  • Відеостіни із зворотною проєкцією RPC (rear projection cubes) - надійне, довгострокове рішення з можливістю модернізації, головним чином призначене для диспетчерських та центрів керування

  • Світлодіодні відеостіни - єдиний варіант справжньої безшовної відеостіни з малими габаритами та чудовою яскравістю



ЦЕНТРИ КЕРУВАННЯ
  • LCD для диспетчерських

    LCD-технологія в основному використовується для бюджетних малих і середніх відеостін. Відносно компактні габарити дозволяють використовувати цю технологію в невеликих приміщеннях. РК (рідко-кристаличний) екран має невеликий крок пікселя, що ідеально підходить для відеоконтенту та інтерактивних стін із переглядом на короткій відстані.


  • RPC для диспетчерських

    Ця технологія ідеально підходить для стін середнього та великого розміру, за умовою відсутності обмежень щодо місця встановлення. Не демонструючи ефекту вигоряння, технологія ідеально підходить для статичного зображення, подібного до SCADA, із переважно темним фоном та антибліковою поверхнею. Технологія RPC гарантує довготривалу експлуатацію, понад 10 років!


  • LED для диспетчерських

    Світлодіодна технологія підходить для відеостін середнього та великого розміру в невеликих приміщеннях із середньою відстанню перегляду, маючи великий крок пікселя. Висока яскравість світлодіодів також робить цю технологію ідеальною для використання в умовах високої освітленості. Безшовне однорідне полотно забезпечує необмежену гнучкість компонування багатьох джерел сигналу.


ПОСТ-ПРОДАКШН, СТУДІЇ ТА ТЕЛЕБАЧЕННЯ
  • LCD для телестудій

    РК-відеостіни займають невелику площу та можуть використовуватися як в мобільних, так стаціонарних установках, що важливо для студій з постійним переплануванням. Широкий кут огляду робить ці стінки придатними для використання з постійно рухомими камерами, що є великим плюсом у телевізійних студіях. LCD дисплеї також чудово підходить для використання у якості інтерактивної стіни.


  • RPC для телестудій

    Антиблікові екрани на основі технології RPC є гнучким рішенням для роботи в приміщеннях з багатьма студійними джерелами світла. Велика гама кольорів забезпечує блискучу якість зображення, однак через обмеження кута огляду, така відеостіна в умовах телестудії потребує постійного керування положенням камери. Значні розміри проєкційних кубів можуть бути проблемою, тому зазвичай вони використовується для великих студій.

  • LED для телестудій

    Світлодіодні відеостіни можна використовувати як в мобільних, так і в стаціонарних установках нестандартних форм та розмірів. Широкі горизонтальні кути огляду є перевагою при роботі з камерами, що пересуваються. Подібний тип відеостін найкраще використовувати для середніх та великих відстаней перегляду.


    Ми віримо, що цей довідковий документ допоможе вам звернути увагу на важливі деталі та розглянути різні варіанти використання відеостін, що у підсумку допоможе вам зробити оптимальний для вашого проєкту вибір!


Контролери відеостін DigiBird VWC2-M4

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.