ЩО ТАКЕ VR ДЛЯ ОСВІТИ? І ЧОМУ НЕ ВСІ ОКУЛЯРИ ВІРТУАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ ПІДХОДЯТЬ ДЛЯ ШКІЛ?

Сьогодні технологія віртуальної реальності використовується у багатьох сферах. Здатність моделювати та досліджувати віртуальні середовища відкрила для VR таки галузі як освіта, охорона здоров’я, туризм, виробництво, роздрібна торгівля… список можна продовжувати!

Від викладання уроків історії з віртуальною реальністю в класі до проектування автомобілів в автомобільній промисловості чи навіть використання досвіду віртуальної реальності в медицині, вплив віртуальної реальності справді неймовірний. І з появою метавсесвіту вплив буде ставати ще важливішим!

Віртуальна реальність або «VR» - створене комп’ютером середовище, яке відчувається як справжнє життя. 

Але як насправді працюють гарнітури віртуальної реальності? Вся складність технологій найчастіше за лаштунками, тому почнемо з короткого огляду про технологію VR!

У сучасних гарнітурах віртуальної реальності два екрани – по одному для кожного ока. І хоча на даний час жодна гарнітура не може вмістити повне природне поле зору,  VR містять гіроскопічні датчики, які визначають, як ви рухаєтеся, і відстежують ці рухи, дозволяючи переглядати та досліджувати сцени на 360 градусів, щоб ви відчували себе природньо у віртуальному середовищі. 

Наступним етапом є додавання просторових аудіо для створення об’ємного звуку, і ця дивовижна технологія ПОВНІСТЮ занурить вас у віртуальний простір!

Технологія віртуальної реальності пройшла довгий шлях, починаючи з 1950-х років, і вона продовжуватиме вдосконалюватися, впроваджувати інновації та розвиватися. 

Віртуальна реальність в освіті

Віртуальна реальність додала прогресу в багатьох промислових напрямах, дослідження показують, що переваги використання віртуальної реальності в освіті можуть бути суттєві, від підвищення залучення та рівня збереження знань до покращення результатів навчання учнів.

Традиційно учні, які навчаються в школах, коледжах чи університетах набувають практичного досвіду під час виконання лабораторних чи практичних робіт (які властиві не всім дисциплінам) чи, рідше, під час екскурсій. Однак, використовуючи EdTech, наприклад VR, як інструмент для захоплюючого навчання, школи можуть відкрити світ нових освітніх можливостей. 

Уявіть, що ви вивчаєте морський світ на уроках біології "плаваючи" з акулами, ходите на Місяці чи досліджуєте історичні пам'ятки Єгипетських пірамід прямо в класі на уроці історії.  Все це можливо з віртуальною реальністю, і мільйони студентів у всьому світі уже мають таку можливість!

Проте важливим питанням постає те, чи всі окуляри віртуальної реальності підходять для школи. Пропануємо розглянути, які типи гарнітур віртуальної реальності доступні?

Гарнітури віртуальної реальності бувають різних форм і розмірів, але їх об’єднує одне: вони повністю занурюють вас у віртуальний досвід.

 

Існує БАГАТО різних типів гарнітур віртуальної реальності, в цьому блозі ми зупинимося на двох основних типах:

Універсальні VR-гарнітури

Інакше відомі як автономні гарнітури, це найпростіший спосіб відчути та контролювати віртуальну реальність. Універсальні гарнітури не потребують підключення до комп’ютера, смартфона чи постійного з’єднання Wi-Fi. Все, що потрібно, це гарнітура, яка містить в собі всі технології, графіку та елементи керування, необхідні для повного занурення та захоплюючого досвіду VR. Просто зарядіть акумулятор, увімкніть гарнітуру і починайте роботу. 

Гарнітури ClassVR є одним із прикладів пристроїв віртуальної реальності «все в одному». Завдяки повній інтеграції в гарнітуру вчителі можуть проводити уроки VR, не потребуючи потужного ПК або ІТ-фахівця в режимі очікування. Контент можна зберігати та використовувати на гарнітурах ClassVR, а нові можливості віртуальної реальності легко завантажувати за допомогою простої системи «перетягування» у веб-браузері. Учні можуть самостійно відкривати уроки віртуальної реальності, а вчитель стежить і контролює їхній прогрес безпосередньо з порталу ClassVR!

Гарнітури віртуальної реальності для ПК

На вершині технологій віртуальної реальності сьогодні є гарнітури ПК VR. Це високопродуктивні пристрої, які зазвичай під’єднані до комп’ютера.

Гарнітури віртуальної реальності для ПК із детальною графікою та потужними процесорами забезпечують високоякісну віртуальну реальність. Однак не все чудово. Для роботи ці пристрої потрібно підключити до потужного ПК, а самі пристрої часто коштують дорого.

Гарнітури віртуальної реальності для ПК зазвичай призначені для геймерів. Користувачі можуть зануритися у фантастичний світ і відчути його у надзвичайно високій чіткості, максимально наближеній до реальності. 

Незважаючи на те, що вони ідеально підходять для ігор, висока вартість, відсутність мобільності та складні технології означають, що гарнітури віртуальної реальності для ПК менш підходять для таких галузей, як освіта, де перевага віддається простим у використанні пристроям. 


Також одним з найсуттєвіших чинників у використанні VR в освіті є інформативна наповненість, простими словами КОНТЕНТ!

Використання VR в освіті насамперед спрямоване не на розваги, а безпосередньо на освіту. Тому вчителю важливо мати бібліотеку навчальних матеріалів, які синхронізовані з окулярами і завжди під рукою. На відміну від більшості брендів, ClassVR створений саме для освіти і містить величезну бібліотеку ресурсів. 

Портал ClassVR містить доступ до тисяч захоплюючих ресурсів VR і AR, які створені за навчальною програмою. 

ClassVR — це платформа, яка підтримує віртуальний і доповнений вміст, а також дозволяє студентам і викладачам створювати, завантажувати та ділитися власним контентом, створюючи спільноту глобальних освітніх ресурсів. 

Вчителі можуть підвищити цінність кожного уроку за допомогою широкого спектру предметних ресурсів і навіть створювати, завантажувати та ділитися власними матеріалами і робити внесок у створення спільноти глобальних освітніх ресурсів з іншими користувачами ClassVR.

* Впровадження віртуальної реальності в школах за допомогою ClassVR. Якщо вам цікаво дізнатися більше про віртуальну реальність для шкіл і ClassVR – найбільш визнану у світі технологію VR для класу, звертайтеся до менеджерів AV PRO для демонстрації та додаткової інформації. 


в STEM
Як повинен виглядати STEM-клас
або формула створення STEM-класу у вашій школі

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.